Monday, July 14, 2014

Down..down..

This month mcm the soi month for me
Kin panas.

Mood now nda menentu.
Sudahla sakit kepala ja.

Bos pun tukar2
tambah pening.

Semua pun nda kena la bulan ni.
Bisuk mau dapat bonus raya pun macam nda hepi.

teda perasaan.

when I am feeling irritated
i eat chocolates.
Lots and lots of them.
Pastu sakit kepala.

Melantak benda manis
apa nda sakit kepala kan.

pastu minum air.
pastu rasa mau p toilet.
Pfftt..

pastu menyesal minum air.
Pastu tepikir, nda la mau minum kalau nda berabis makan cuklat.

Neh, cuklat juga jadi mangsa.
Siapa suru beli?

Bilang mau diet?
diet?
wat's dat?

watever.
I am in a foul mood.
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, July 9, 2014

Nephew ku yang aktif

Tajuk apakah itew?
Sungguh la skema.
Kekekek

Anyway,
this is my nephew.
MrJ's sis's son.
15 months now.
And he's gotten so active,
running here and there,
shouting to his heart content.

He's a cheeky lil boy.
He's quite attached to me since 
we all live in the same house.



Everytime balik rumah,
he'll run towards me with a big smile
calling, "atte..atte..." (meaning : aunty in Tamil)
He'll insist I pick him up.

Dia baru dua bulan pandai berjalan
after much coaxing on our part.
Haha.


He's not a crybaby and he gets along 
well with anyone.
He warms up quite quickly to strangers.
You just need to distract him with some chocolates.
Tee hee hee..


And he loves listening to nursery rhymes.
Or should I say WATCHING nursery rhymes
on youtube.
Just comfort him with 
twinkle twinkle little star
and he could sit quietly for hours.
IF he didn't fall asleep, that is :D


He's you friendly little neighbour
and would wave to you 
everytime he sees you passing the house
:)

He's Maveent.

Kegilaan Borneoan - Gardenia

Ala,
bukan la gila apa..
just that di Sabah cuma ada bread Gardenia.
Di Sjung ada macam-macam bun
Gardenia dan yang sewaktu dengannya.

Di Sarawak apatah lagi.
Bayang Gardenia pun tidak jumpa.

Sia terdengar perbualan cashier di
kedai KLIA ni dengan customer dia.

Cust : Kenapa dorang borong roti banyak2 ni?
Cashier : Org Sabah/Swk memang suka borong
roti ni.  Di sini kan fresh.

Um, 
suka saya ingin menjelaskan di sini
bukan sebab fresh ka apa..
tapi di Sabah/Swk memang tidak jual benda-benda ni
so, kalau urang berjual, memang untung la.

Org2 Sbh/Swk yang ada trip
to Sjung suka beli ni 
bagi buah tangan kepada
kawan-kawan/saudara mara di rumah.

Bukan sebab fresh ka apa.
Kekekeke..

Aisle yang sentiasa dipenuhi Borneoan kalau di KLIA

Macam-macam ada
Kalau sia,
sia suka beli Silver Bird Choc Cake.
Atau Choc squiggle.
Kadang-kadang sia beli bun ikan bilis.
Tapi yang fofular is bun coklat 60sen tu.
Mimang sadap tapi I prefer squiggle.
Choc dia...heaven! 
Haha..overrrr

Ba, ok la..
Just mau bagitau ja kegilaan ni apa sebabnya

Roger and OUT!

Wednesday, June 25, 2014

Kenyataan Rasmi YAB PM Mengenai Pelantikan Menteri-menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan

PELANTIKAN MENTERI-MENTERI DAN TIMBALAN MENTERI PERSEKUTUAN


1.    Seperti yang kita sedia maklum, selepas berakhirnya Pilihan Raya Umum ke-13, telah menyaksikan buat pertama kalinya tiada wakil masyarakat Cina dari MCA dilantik sebagai Menteri Persekutuan.

2.    Ia sebagai menghormati keputusan parti tersebut pada ketika itu yang tidak mahu wakil mereka dilantik di dalam Kabinet berikutan keputusan pilihanraya yang kurang memberangsangkan.

3.    Namun, keputusan Mesyuarat Agung Luar Biasa MCA yang telah diadakan baru-baru ini yang mahu wakil parti itu dilantik ke dalam Kabinet menyaksikan kerajaan telah mengambil kira hasrat tersebut demi mengukuhkan kembali konsep perkongsian kuasa dalam pentadbiran yang melibatkan semua kaum di negara ini.

4.    Sejajar dengan itu, perubahan perlu dilakukan untuk melonjakkan lagi pendirian Barisan Nasional (BN) yang mendukung prinsip perpaduan, kerjasama dan kesatuan dalam memerintah negara.

5.    Lebih-lebih lagi sejarah negara ini sejak dahulu telah menyaksikan penglibatan pemimpin-pemimpin dari kaum Cina, India dan lain-lain kumpulan minority yang mewakili parti komponen BN yang turut memainkan peranan penting dalam pentadbiran Negara.

6.    Negara kita memiliki kepelbagaian dari segi kaum, agama dan budaya tetapi perbezaan ini dapat kita tangani menjadi kekuatan kepada kita.

7.    Kebolehan kita bertolak ansur, menghormati antara satu sama lain dan berjaya menyelesaikan konflik dengan aman adalah antara teras bangsa kita, sekali gus menjadi antara resepi kejayaan masa depan kita.

8.    Pengumuman pelantikan anggota baru Kabinet pada hari ini sudah tentu berkait rapat dengan hasrat kita untuk membentuk pasukan yang jitu untuk memimpin rakyat dari pelbagai kaum dan ragam dengan jayanya.

9.    Saya merasa gembira kerana wakil dari MCA yang mewakili kaum Cina telah dapat kembali dalam Kabinet. Begitu juga dengan wakil dari parti Gerakan.

10. Sehubungan itu, pada hari ini sukacita saya ingin mengumumkan bahawa selaras dengan perenggan (b) Fasal (2) Perkara 43 Perlembagaan Persekutuan mengenai pelantikan Menteri Persekutuan dan Fasal (1) Perkara 43A mengenai pelantikan Timbalan Menteri Persekutuan, Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pelantikan-pelantikan berikut:

    I. YB Dato’ Ser Liow Tiong Lai, Presiden MCA sebagai Menteri Pengangkutan;

   II. YB Dato’ Mah Siew Keong, Presiden GERAKAN sebagai Menteri di Jabatan Perdana
       Menteri.

  III. YB Datuk Ir. Wee Ka Siong, Timbalan Presiden MCA sebagai Menteri di Jabatan Perdana
       Menteri;

 IV. YB Senator Lee Chee Leong, Naib Presiden MCA sebagai Timbalan Menteri
       Perdagangan Antarabangsa dan Industri;

 V. YB Datuk Chua Tee Yong, Naib Presiden MCA sebagai Timbalan Menteri Kewangan; dan

 VI. YB Senator Datin Paduka Chew Mei Fun, Naib Presiden MCA sebagai Timbalan Menteri
      Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat.

 VII. Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pelantikan YB
       Senator Datin Paduka Chew Mei Fun sebagai Ahli Dewan Negara selama 3 tahun mulai
       25 Jun 2014.

11. Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong juga telah memperkenankan Istiadat Mengangkat Sumpah Jawatan dan Setia serta Sumpah Simpan Rahsia sebagai Menteri dan Timbalan Menteri Persekutuan di hadapan Baginda diadakan pada Jumaat, 27 Jun 2014, jam 11.30 pagi di Istana Negara, Kuala Lumpur.

12. Saya yakin barisan Kabinet ini merupakan satu pasukan yang mampu menterjemah akujanji kita kepada rakyat seperti yang dilafazkan semasa pilihan raya umum lalu, seterusnya membawa kemajuan yang lebih besar kepada negara.


DATO’ SRI MOHD NAJIB
PERDANA MENTERI
25 Jun 2014

Tuesday, June 24, 2014

Rain! At Last!

It rained!
At last!
My christmas trees would be happy!
Haha.
Even for only a few minutes.
At least they won't die on me.

The new house's quite far from my PIL's house
so MrJ and I weren't able to go there
every evening to water the plants 
as much as we wanted to.

And to add to that, we are both working.
A 8am - 5pm routine.
Add in the traffic jam, 
we could barely manage to reach
home at 6.30pm.

And then there's Beto 
whose cage needs to be cleaned every evening
and his diet comprises of boiled chicken
which needs to be cooked daily.
After all that activities, 
I am only free after 8pm.
That is, IF I have no laundry to attend to.
And clothes to fold.

So, taking the journey to the house (about 10 - 12km away)
every evening on a weekday
just to water the plants is quite
impossible.
After all, who waters their plants at night?

That is why 
rain is the best bet we have
and crossing our fingers that
the plants survive another day
while waiting for
the weekend to arrive
when we finally have the time 
to go to the house.

So, I am glad it rained today :)

Nephews

In a short time span - 2 years to be exact
I got 2 new nephews.
My SIL gave birth to her adorable sons
-Maveent and Jaden Raj.

Here's Jaden Raj with his cousin - Shania
who was born a week after Jaden was born.
Shania's older brother was coincidently
born a week before Maveent was born.

They are so small that
both of them were able to sleep
side by side on a small mattress.



Left : Jaden                  Right : Shania

This is Maveent.
Jaden's elder brother.
Jaden looks just like Maveent when
Maveent was a month old.
They look so alike that
I feel I'm looking at Maveent when
I look at Jaden.

Maveent at 14 months old

This is Maveent when
he was a year old.
He got this car from 
Aunt Amy.
He looks chubbier in this pic.
But cute all the same :)

Maveent at 12 months old
Two weeks ago Maveent
started to walk his first walk
without any help from the adults.
An accomplishment for him :D


Monday, June 23, 2014

Projek Dekorasi Rumah 2 : Tanam Pokok

Last weekend we did a little project
at the new house - planting trees.

I choose a pine tree variety I call
the Christmas Tree.
Why that particular tree?
No reason.
Just because.
Heh.

Well, I just love Christmas Trees.
It reminds me of December.
It feels like Christmas.
And I'd like everyday to be Christmas Day :D




So we went to a nearby nursery.
MrJ bought 3 packs of pebbles
for his DIY project at the garden.
And I bought (on MrJ's expense, of cos hehe)
2 Christmas trees and 2 purple leaf potted plant.

I plan to plant it outside the main gate.
So at 4pm (under the scorching sun,mind you)
we headed to the house and 
started planting.

The soil was sooo hard 
it took all of my energy to make a small
hole on the ground just enough
to plant the small tree in it.
Phew!
I was sweating buckets!

I did ask help from MrJ and his mom
with this planting.
So instead of them helping me,
it became the other way around, in the end.
Cos his mom is an expert in this field.
Hah!
So if an expert offers her hand to help
who am I to say no, right? 
ekekkekeke

So here's the final product.
Ta-Da!!
I love it.
Now I just need to make sure it gets watered
every day.


Let's hope it survives the heat.
huhu...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin